Dawno temu tak to było:
Któregoś razu chciałam coś upiec, ale z moimi zdolnościami do pieczenia nic dobrego by nie wyszło.
I tak moja kochana babcia dała mi prosty przepis na ciasto z owocami sezonowymi, które zawsze wychodzi.
Teraz mogę powiedzieć, że były to moje początki pieczenia.
Ja ciasto babciu Józi upiekłam z rabarbarem.
do pieczenia potrzebujemy:
2,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
1 szklanka oleju rzepakowego
nie cała szklanka cukru brązowego
5 jajek eko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
owoce u mnie rabarbar
Teraz wszystko mieszamy w kolejności:
Olej miksujemy z cukrem następnie dodajemy po jednym jajku. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do oleju. Wszystko dokańczamy już łyżką. Przekładamy do formy dodajemy pokrojony w kostkę rabarbar i pieczemy w tep. 180 stopni przez nie całą godzinę.
Na koniec posypujemy cukrem pudrem.
A to majówkowe ciasto w innej foremce na wypadzie kiedy wyszło pierwsze słonko.
Z pozostałego rabarbaru zrobiłam kompot, który zapakowałam do termosów.
Pychota ;-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz