piątek, 17 maja 2013

                                        Tofu na inaczej



                         Większość z nas tofu kojarzy się z bez smakową żywnością dla wegetarian i wegan taki zamiennik serów. Nic mylnego.
 To, że nie posiada wyrazistego smaku to jego atut, ponieważ możemy mu nadać smak jaki nam pasuje.
Tofu wytwarzane jest z soi, którą wcześniej namacza się w wodzie a następnie mieli i poddaje procesowi koagulacji przy pomocy soku z cytrynu, siarczanu magnezu lub wapnia. Podczas tego procesu powstaje mleko i tofu, które poddaje się prasowaniu.
Spożywanie tofu pomaga nam zwalczyć zły cholesterol a także uzupełnić niedobór białka dla osób nie jedzących mięsa to dobra alternatywa. Osoby odchudzające powinny wprowadzić go do swojej diety gdyż jest nisko kaloryczny.
     Posiada nienasycone kwasy tłuszczowe a także: żelazo, miedź, selen, mangan witaminy z grópy B.



 Dziś tofu na słodko  z truskawkami.


    O tej porze roku ciężko kupić nasze świeże truskawki wiec ja użyłam mrożonych około 1 szklanki,
do deseru, potrzebujemy naszego głównego bohatera 1 kostkę naturalnego tofu polecam kupić ekologiczny jeśli nie ma takiej możliwości zwracajcie uwagę na etykietki aby nie był produkowany z modyfikowanej soi, która jest produkowana na skale masową.
Kiedy wszystkie składniki są już przygotowane.
Tofu pocięte w kostkę wraz z truskawki wryucamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Do smaku dodajemy syrop z agawy lub miód.
Na koniec przystrajamy prażonym słonecznikiem i nasionami kakaowca.









                   


                              

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz