poniedziałek, 17 czerwca 2013

                     Mus czekoladowy bez czekolady



Czy da się tak żyć bez czekolady i jej innych krewnych, pewnie dla większości osób odpowiedź brzmi NIE. 
Więc dziś o zdrowo podobno czekoladzie  bez cukru i oleju palmowego.
Czekolada produkowana wyłącznie w domu.
Potrzebujemy tylko 4 składników:
Daktyle garść dla 2 osób 2 garści
1 łyżka oleju kokosowego lub innego np z siemienia lnianego
4 do 5 łyżek mleka sojowego 
4 łyżeczki carobu lub kakao


Daktyle moczymy na około 1 godzinę w gorącej wodzie tak aby zmiękły.


Odcedzone daktyle i resztę składników miksujemy razem, jeśli jest za gęste dodajemy więcej mleka.


    Nie wszyscy pewnie wiedzą co kryje się za olejem palmowym, który możemy znaleźć prawie w każdym produkcie spożywczym a także w kosmetykach.
       Ponieważ wytwarzanie oleju jest tanie i szybkie, wielkie koncerny przenoszą swoje plantacje w najpiękniejsze części naszej planety lasy tropikalne. Za sprawą takich posunięć giną orangutany i inne   zagrożone  wyginięciem zwierzęta . Tamtejsza ludność skazana jest na głód i pozbawienie dachu nad głową.
 Niegdyś las był ich schronieniem i jedynym "żywicielem". A teraz jedyne co mogą zrobić to zatrudnić się na plantacjach palmowych i zostać niewolnikami rozwoju, gdzie liczy się tylko pieniądz.
           My nie możemy nic zrobić, poza mądrymi wyborami jako konsumenci. Czytajmy co wkładamy do kasza, jaką przemierzyło drogę i co kryje poza kolorowymi opakowaniami.

Obejrzyjcie reklamę może to was przekona. 


Olej palmowy zawiera witaminy i minerały jednak po rafinacji olej ten traci wszystkie właściwości.
Poza tym procesem, olej palmowy posiada wiele niekorzystnych kwasów tłuszczowych powodujących otyłość, cukrzycę i podwyższony zły cholesterol.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz