środa, 12 czerwca 2013

                 Tarta z zielonymi szparagami na kruchym cieście



Ponieważ świeże  szparagi są bardzo krótko na rynku, warto

je przyrządzać w swoich kuchniach. A to za sprawą, że 
szparagi  zawierają sporo białka i są nisko kaloryczne oraz lekko strawne. 
Mają dużo kwasu foliowego, polecane są kobietom w ciąży. Szparagi zawierają asparaginę działającą moczopędnie i pobudzająco na nerki regulują również gospodarkę wodną.
Niestety szparagi zawierają związki purynowe, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego osoby z dną moczową nie powinny ich jeść.



Ciasto Kruche

200 g mąki ciemnej
80 g masła roślinnego nie utwardzonego 
szczypta soli
trochę wody aby ciasto się dobrze połączyło
Wszystkie składniki mieszamy razem i przekładamy do foremki posmarowanej oliwą.
Tak gotowe ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika aż się zarumieni w tęp. 180 stopni



Farsz
1/4 szklanki mleka roślinnego
szklanka orzechów nerkowca namoczonych na noc
1 ząbek czosnku
1 łyżka słonecznika nie koniecznie
2 łyżki oleju słonecznikowego nierafiowego
łyżeczka octu jabłkowego lub cytryny
sól do smaku
Namoczone wcześniej orzechy odcedzamy i łączmy z pokrojonym czosnkiem, olejem, octem,solom i słonecznikiem.
Wszystko razem miksujemy jeśli będzie za gęsty dodajemy trochę wody z nerkowców. 
Tak przygotowany ser możemy doprawić ziołami solą i używać jako serka na kanapki.
My jednak potrzebujemy serka na tarte wiec dodajemy do serka mleko mieszamy i doprawiamy solą.
Od szparagów odłamujemy drewnianą twardą część.
Wrzucamy szparagi na patelnie z rozgrzaną oliwą i pokrojonym czosnkiem i przez kredką chwilę podsmażamy.

Na upieczone ciasto przekładamy serek, dodajemy szparagi i pieczemy jeszcze przez 15 min w piekarniku.

Tarta najlepiej smakuje na pikniku :-)



Smacznego!!!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz