poniedziałek, 24 czerwca 2013

                                                  

                                           FOCACCIA



Czemu tak, no a to dlatego, że do naszego wyjazdu do Włoch pozostało zaledwie 9 dni wiec postanowiliśmy, się już zacząć przygotowywać a ponieważ nasz ogródek zaczyna dawać zbiory powstała facaccia. Takie małe przygotowania naszych żołądków na te wszystkie pyszności.

Focacia to nic innego jak chleb włoski można też nazwać go resztkami  po cieście z  pizzy. Tyle że nie dajemy na nie żadnego sosu.


 Składniki na ciasto
320g mąki (pół na pół jasna i ciemna)
200 ml letniej wody
łyżka oliwy
nie cała łyżeczka cukru brązowego
nie cała łyżeczka soli morskiej
1 łyżeczka suchych drożdży
Wszystko dobrze mieszamy ma powstać elastyczne ciasto, lekko może kleić się do rąk.
 Ciasto odkładamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na około 1 godz tak aby podwoiło swoją objętość.
Po tym czasie możemy podzielić ciasto na 2 części i przełożyć je do wysmarowanych oliwą foremek pieczemy w 180 stopniach tak aby się zarumieniły.
Możemy pod koniec pieczenia dorzucić pomidory koktajlowe i tofu wędzone lub dodać składniki kiedy ciasto się już upiecze.
Ja dałam pomidorki i tofu tak na 5 min do piekarnika na focaccię.
Po upieczeniu dodałam rukoli z naszego ogródka, polałam oliwą i zjadaliśmy ze smakiem.
Można inaczej wersja na bogato z serem,cebulą  i pieczarkami 
co lubimy dorzucamy.


,
BUON APPETITO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz