piątek, 7 czerwca 2013

               Sałatka na drugie śniadanie
  

Ach jak przyjemnie, że mamy już świeżą regionalną zieleninę. 
 Zielone warto jeść!!!
  Warzywa zielone zawierają chlorofil, który z kolejni pozwoli nam zachować długo młodość i witalność.
Do zrobienia sałatki możemy użyć liści młodych buraczków, młodej pokrzywy, liści młodego mniszka lekarskiego mleczu. No i oczywiście listków nam znanych, które są pod ręką.

Robimy
liście jakie mamy sałaty,buraka,rukoli,szpinaku
burak upieczony w piekarniku mi został z dnia wcześniej
jajko na twardo eko
pomidory koktajlowe
oliwa z oliwek na zimno tłoczona
pestki słonecznika uprażone na patelni

   Listki zielone rozrywamy na mniejsze kawałki pomidory i upieczonego buraka kroimy w grubsze plastry. 
Kroimy jajko na ćwiartki dodajemy do sałatki oliwy i pestki słonecznika.


Dla osób lubiących wyraźniejszy smak można zrobić dressing mieszając oliwę, sok z cytryny zioła,odrobinę miodu. 
Wszystko razem mieszamy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz