Ach jak przyjemnie, że mamy już świeżą regionalną zieleninę.
Zielone warto jeść!!!
Warzywa zielone zawierają chlorofil, który z kolejni pozwoli nam zachować długo młodość i witalność.
Do zrobienia sałatki możemy użyć liści młodych buraczków, młodej pokrzywy, liści młodego mniszka lekarskiego mleczu. No i oczywiście listków nam znanych, które są pod ręką.
Robimy
liście jakie mamy sałaty,buraka,rukoli,szpinaku
burak upieczony w piekarniku mi został z dnia wcześniej
jajko na twardo eko
pomidory koktajlowe
oliwa z oliwek na zimno tłoczona
pestki słonecznika uprażone na patelni
Listki zielone rozrywamy na mniejsze kawałki pomidory i upieczonego buraka kroimy w grubsze plastry.
Kroimy jajko na ćwiartki dodajemy do sałatki oliwy i pestki słonecznika.
Dla osób lubiących wyraźniejszy smak można zrobić dressing mieszając oliwę, sok z cytryny zioła,odrobinę miodu.
Wszystko razem mieszamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz