czwartek, 5 września 2013

                                        KOTLETOWO

                     
Kotlety z czerwonej fasoli.
Ponieważ białko jest ważne w naszej diecie po to aby nasz organizm mógł prawidłowo funkcjonować.
Dzisiaj serwujemy kotlety roślinne. 
Białko nie musi się nam kojarzyć tylko z mięsem i kotletami schabowymi jest go dostatecznie dużo w roślinach.

Potrzebujemy 
1,5 szklanki czerwonej fasoli
1 dużą marchewkę startą na tarce
małą cebule czerwoną, ale nie trzeba. Pokrojoną w kostkę
1 kopiasta łyżka lekko uprażonego siemienia lnianego
2-3 łyżki mąki z cieciorki lub innej bez glutenu
sól, pieprz do smaku
suszony oregano odrobinę.

Fasolę wcześnie trzeba namoczyć jeśli ktoś ma problemy z ich trawieniem lub gazy warto do gotującej fasolki dodać koper włoski lub kmin. 
Zawsze solimy po ugotowani ponieważ fasolka może, się nie ugotować albo mieć twardą skórkę.
Kiedy mamy już ugotowaną fasolę mielimy ją blenderem lub ugniatamy widelcem w razie potrzeby dodajemy odrobinę wody. Dodajemy resztę składników. 
Na końcu dodajemy siemię lniane,mąkę
 (zamiast można dodać inne ziarna lub orzechy.) 
Mąkę ostrożnie tak aby ciasto było zwarte.

formujemy placuszki i smażymy na patelni bądź w piekarniku.


Bogate w białko i omega3.

Takie  kotlety warto komponować z zmiksowanymi pomidorami lub jak u nas na zdjęciu z buraczkową cukinią czyli lekko poduszoną cukinią pokrojoną w kostkę z dodatkiem ugotowanego buraka też pokrojonego w kostkę razem przyprawione niebo w buzi.


:-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz