Przepis wymyślony w wirze eksperymentu
sernik wegański.
Do zrobienia ciasta potrzebujemy:
kliknij aby przejść do przepisu ciasto, już wykorzystałam w przepisie na kruszka jest szybkie i zdrowe zamiast masła użyłam nie utwardzonej margaryny słonecznikowej.
Masa:
400g tofu naturalnego twardego (2 kostki)
1/3 szklanki cukru ja dałam brązowy i zmieliłam go na drobno można użyć cukru pudru
1/2 szkl. mleka ja dałam sojowe
1/ 3 oleju ryżowego lub innego
0,5 soku z 1 cytryny lub limonki
laska wanilii
2,5 łyżki mąki ziemniaczanej.
Co do składników wszystko zależy od smaku jaki lubimy możemy dodać więcej lub mniej cukru, cytryny.
Tofu trzeba zmielić bądź dobrze wymieszać, żeby nie było grudek i pamiętajcie o dobrym odsączeniu go z wody.
Dodajemy cukier, mleko i porządnie miksujemy a potem resztę składników.
Na końcu olej i mąka.
Kiedy spód ciasta jest, już przyrumieniony dodajemy na niego masę a kruszonkę wyciągniętą z zamrażarki trzemy na wierzch.
pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 45 min.
Ciasto made in vegetables
w naszym domu zostało zakceptowane przez smakosza słodkości i już na drugi dzień zjedzone w miłej słonecznej atmosferze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz