wtorek, 3 września 2013

                                          Sernik z tofu 


                                       
 Przepis wymyślony w wirze eksperymentu
 sernik wegański.

Do zrobienia ciasta potrzebujemy:
 kliknij aby przejść do przepisu ciasto, już wykorzystałam w przepisie na kruszka jest szybkie i zdrowe zamiast masła użyłam nie utwardzonej margaryny słonecznikowej.

Masa:
 400g tofu naturalnego twardego (2 kostki)
1/3 szklanki cukru ja dałam brązowy i zmieliłam go na drobno można użyć cukru pudru
1/2 szkl. mleka ja dałam sojowe 
1/ 3 oleju ryżowego lub innego
0,5 soku z 1 cytryny lub limonki 
laska wanilii
2,5 łyżki mąki ziemniaczanej.
Co do składników wszystko zależy od smaku jaki lubimy możemy dodać więcej lub mniej  cukru, cytryny.



Tofu trzeba zmielić bądź dobrze wymieszać, żeby nie było grudek i pamiętajcie o dobrym odsączeniu go z wody.
Dodajemy cukier, mleko i porządnie miksujemy a potem resztę składników.
 Na końcu olej i mąka.
Kiedy spód ciasta jest, już przyrumieniony dodajemy na niego masę a kruszonkę wyciągniętą z zamrażarki  trzemy na wierzch.
pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 45 min.




Ciasto made in vegetables
w naszym domu zostało zakceptowane przez smakosza słodkości i już na drugi dzień zjedzone w miłej słonecznej atmosferze.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz