Kiedy za oknem zimno wracają gorące wspomniena, dlatego dzisiaj po włosku z polskim akcentem.
Do przygotowania tagliatelle użyłam mąki orkiszowej.
200 g plus, minus
2 jajka Czyli 2 łyżki siemienialnianego plus 5 łyżek wody letniej
wszystko dobrze ugniatamy, posypujemy żeby się nie kleiło a na koniec, wałkujemy.
Lub używamy maszyny do makaronu.
Ciasto dobrze rozwałkowane i posypane zwijamy w rulon, który tniemy w grubsze paski.
tagliare czyli ciąć.
Tak przygotowany makaron gotowy jest do wrzucenia na parę minut do gorącej osolonej wody.
Sos możecie użyć według uznania.
Ja zrobiłam na szybko sos z jarmużem.
Rośnie u nas na ogródku wiec mamy go pod dostatkiem i sama się dziwie czemu tak późno odkrywam go wam.
Jarmuż należy do rodziny kapustowatych.
Ma wiele walorów zdrowotnych działa akntybakteryjnie pomaga zwalczyć bakterie hleikobakter, działa odprnościowo i odmładzająco.
Najważniejsze witaminy i minerały to:
A,B1,B2,B6,C,E,K,PP
minerały wapń, kwas foliowy, żelazo, magnez, potas, sód, luteina.
Jest lekko strawny i można go używać jak szpinak lub kapusty.
Sos
Pęczek jarmużu
100 mil. śmietanki sojowej
orzeszki pinii uprażone
sól, pieprz, gałkę muszkatołową
Jarmuż myjemy i kroimy drobno a następnie w małej ilości wody dusimy krótko al dente.
Kiedy jarmuż będzie na wpół twardawy dodajemy śmietankę, doprawiamy, podgrzewamy przez chwile i dodajemy gotowy makaron do sosu.
Na koniec odrobina oliwy i orzeszki pinii.
Zdrowego smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz