Czyli zupa z czerwonej soczewicy na ostro.
Potrzebujemy
4 marchewki, które kroimy na krążki
2 duże pory które kroimy w krążki i podsmażamy na oliwie, na koniec dodając ząbek czosnku.
pietruszka lub pasternak kroimy w kostkę
połowa selera kroimy w kostkę nie za małą.
przyprawy
liść laurowy 2
ziele angielskie 3
pieprz ziarenka 3
Wody około 3,5 litra
wypłukaną czerwoną soczewicę 2 szklanki
na koniec dodajemy
sól do smaku
1 łyżka kurkumy
1 łyżeczka kminku zmielonego np w moździerzu.
2 papryczki chili
Robimy
Warzywa wrzucamy do wody razem z przyprawami liściem laurowym, zielem angielskim, pieprzem.
Na patelni podsmażonego pora dodajemy do reszty i gotujemy aż warzywa lekko zmiękną.
Kiedy to nastąpi płuczemy na sitku soczewicę i dodajemy do zupy.
Gotujemy wszystko.
Na koniec zupa zgęstnieje, a my dodajemy resztę ostatecznych przypraw
Kurkumę, chili, kminek i sól do smaku.
Jeszce przez chwile na małym ogniu gotując.
Bardzo dobrze smakuje z przyrumienionym chlebem na patelni.
Zawsze nam zostaje trochę czerstwego chleba warto go wykorzystać.
Dodajemy suszoną pietruszkę i zabieramy się do jedzenia.
Smacznego.
Napewno przetestuję =)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że się Pani nie obrazi ale bardzo spodobał mi się ten przepis i umieściłam go na moim wegetariańskim blogu i oczywiście pisze skąd on jest :)
Post: http://wegetari.blogspot.com/2014/02/zupa-z-czerwonej-soczewicy-na-ostro.html
Pozdrawiam
Witam mam nadziej że będzie smakować pozdrawiam ;-)
OdpowiedzUsuńZupka jest pyszna. Polecam :)
OdpowiedzUsuń