środa, 16 lipca 2014

    RaW  PeStO z ReSzTeK bOgAtE w WiTaMiNe  C i żElAzO



Nic prostszego jak wykorzystanie resztek.
Już poruszałam ten wątek na blogu,
ale ostatnio wpadł mi nowy pomysł zainspirowany naszą działką a dokładnie jej dobrodziejstwami.
Rąbiąc mleko migdałowe zawsze zastanawiamy się co zrobić z resztek.
Na słodko na serek na co kolwiek.
A może i pesto.
Mleko przypomnę 
1 szklanka migdałów namoczonych na noc są miększe lepiej strawne, im dłużej moczymy tym są słodsze.
Obieramy ze skórki
2 szklanki filtrowanej wody 
Miksujemy wszystko dobrze.

W worku na mleko lub gazie zostają nam resztki
Wkładamy je do robota dodajemy duży pęk pietruszki, ząbek czosnku do tego dodajemy płatki drożdżowe około 
2 spore łyżki.
olej konopny tyle aby powstała pasta dla osób cierpiących na dolegliwości wątrobowe dodajemy troszkę naszego mleka lub wody.
 sól do smaku.


Pamiętajcie że pietruszka to nasz skarb narodowy ma bardzo dużo żelaza i witaminy C 
Przemycajmy ją dzieciom
W takiej formie na pewno się dadzą przekonać.
Do tego buźka z rzodkiewki i innych warzyw i aż przyjemniej maluchą będzie się jadło. 


Na kanapki a także bardzo dobrze smakuje z makaronem i ryżem.


Smacznego życzymy .

Piosenka na koniec  edukacyjna






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz