Bez laktozy,cukru,raw
Mowa o kakao wegańska uczta dla maluchów i starszaków.
Wszyscy pewnie wiedzą, że kakao pobudza i może świetnie zastąpić nam kawę.
Kakao to skarb i napój bogów bogactwo magnezu,cynku,miedzi,żelaza itp..
Zawiera antyoksydanty chroniące nas przed starzeniem i infekcjami.
Flawonoidy, które działają zbawiennie na układ sercowo naczyniowy.
Niestety mają gorzki smak wiec przy obróbce technologicznej są z kaka usuwane również witamina C pod wpływem temperatury.
Dlatego bardzo polecam zakup surowych nasion lub sproszkowanego kakao surowego.
Zawierają również endorfiny, które powodują dobre samo poczucie nasz organizm wytwarza go np. przy wysiłku fizycznym.;-)
A także podnosi poziom serotoniny hormonu szczęścia.
Nasze kakao jest robione na bazie mleka migdałowego, które wcześniej robimy.
Przepis i właściwości już się pojawiły na blogu
Potrzebujemy
Do mleka przygotowanego i oczyszczonego
(resztki zostawcie następny przepis będzie na kolejny serek tym razem zapiekany)
Dodajemy
Na 400 ml mleka
10 daktyli
2 łyżeczki kakao
szczypta soli
Miksujemy wszystko dokładnie.
Jest to świetna alternatywa dla alergików,wegan, ludzi z anemią, ciężko pracujących i zestresowanych.
Dla wszystkich co potrzebują skupić umysł.
Kolor kakao będzie różnił się od tego przetworzonego.
Warto go posiadać w swojej spiżarni.
I pakować dzieciom do szkoły by nie sięgały po przetworzone słodkie napoje.
Pozdrawiamy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz