"Zielono mi i spokojnie,
zielono mi,
bo dłonie masz jak konwalie...."
Piękna piosenka A.Osieckiej wykonana przez K. Nosowskiej
Zielono mi .....
Czuć wiosnę, czuć nową energię i wszechobecną zieleń, która się budzi spod powierzchni ziemi.
Na samą myśl przychodzi mi tylko romantyczny nastrój we dwoje
masaż i przesmaczna kolacja na zielono.
Dzisiaj pizza vege na zielono.
Przepis na ciasto pizzowe już podawałam ale dzisiaj je sobie przypomnimy.
320 g mąki ja używam orkiszowej jeśli nie to wybierajcie zawsze tą z pełnego przemiału.
1 łyżka oliwy
0,5 łyżeczki soli lub mniej
1 łyżeczka drożdży skondesowanych w Polsce będzie to jedna saszetka instant
mniej więcej 180 ml letniej wody najlepiej mieszać i samemu zobaczyć ile jeszcze.
Konsystencja ma być jak ciasto na pierogi
odkładamy aż podrośnie około 30 min do godz.
Jeśli będziecie mieli problem bo ciasto się będzie kleiło posmarujcie ręce oliwą i uformujcie kształt na papierze do pieczenia
Sos
Przecie rozrzedzamy wodą doprawiamy solą, bazylią suszoną ząbkiem czosnku lekko podgrzewamy
Smarujemy ciasto sosem
dodajemy cebule pociętą w piórka suszone pomidory pocięte w kostkę i dużo pociętych w paski grubsze pieczarek i na co macie ochotę np. kukurydza oliwki itp.
Wkładamy do piekarnika 230 stopni na około 15 mi aż pizza będzie chrupiąca
Na sam wierzch kładziemy rukoli dużo lub szpinaku lub roszponki
polewamy oliwą i posypujemy płatkami drożdżowymi nie aktywnymi dadzą posmak serowy.
niegrzecznie ale na zdrowo.
Do tego jeszcze więcej zielonego
Sałatka z jarmużu z purpurową marchewką i kiełkami
Zielono mi....
Przepięknie wygląda ta pizza. Pewnie super smakuje :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie warzywne pizze, Twoja wygląda przepysznie ;) Ja do swojej także zawsze dodaję sporo pieczarek (w mojej pizzy to one dają główny smak). I bardzo podoba mi się sałatka ;)
OdpowiedzUsuńHej Aniu zgadzam sie pieczarki daja nie powtarzalny smak ja uzyam tych ciemnych sa bardzo wyraziste
OdpowiedzUsuń:-)
dziekuje za komentarze:-) :-)